پیک خبری 6، سخن آزاد

1396/03/31 تعداد بازدید: 1928
print
پیک خبری 6، سخن آزاد

تعادل  و اهمیت حفظ آن در محیط کار

 

تهیه کننده: سحرناز تاج بخش
به دست آوردن تعادل در محیط کار آسان نیست و نیاز به صرف وقت و تمرین دارد اما توجه به آن، شرایط را برای ما متفاوت می کند.
تعادل چیست؟ 
انسان موجودی است ناشناخته با پیچیدگی های خاص خود که همواره مجموعه ای از دانش و آگاهی، تجربه، خاطرات، احساسات و عواطف گوناگون و تاثیرات بیرونی را با خود به همراه دارد. رفتارهای ما چه در محیط کار و چه در زندگی شخصی به این عوامل بر می گردند. اما حقیقت این است که اگر مراقب خود و رفتارهایمان نباشیم، به اهداف خود نمی رسیم و یا از موقعیت هایی که در آن هستیم، لذت نمی بریم و احساس رضایت نمی کنیم. چرا؟ چون جایی در چرخه تعادل ما، تناسب از بین رفته است.
مطالعات نشان می دهند که نداشتن تعادل در زندگی (و کار) سبب افزایش استرس، کاهش کار مفید و نارضایتی از زندگی یا محیط کار می شود. اگرشما وقت و انرژی خود را فقط روی یک حوزه کاری تمرکز دهید، احساس خستگی، یکنواختی و گاهی بی حاصلی می کنید.
چرخه تعادل، یک چرخه فرضی است که هر کسی می تواند برای خود و در هر موقعیتی آن را طراحی کند. برای این کار لازم است ابتدا چند محور اساسی را در کار (یا زندگی) که برایتان مهم است و یا باور دارید توجه به آنها باعث رشد شما می شود، یادداشت کنید (برای این کار می توانید از مشورت متخصصین بهره بگیرید). سپس آنها را در دایره هایی مانند شکل 1 بگذارید. نمونه ای که در شکل می بینید، به برخی از مهم ترین مواردی که در محیط کار می توان به آن توجه کرد، اشاره کرده است. بسته به میزان توجه شما و زمانی که صرف هر کدام از این موارد می کنید، به خودتان از صفر تا 10 امتیاز دهید (0/2/4/6/8/10 از مرکز دایره تا آخرین مدار مطابق شکل). اگر شکل به دست آمده نزدیک به دایره باشد، شما فرد متعادلی هستید و گرنه، شکل به دست آمده، زاویه دار خواهد بود و به شما نشان می دهد در چه مواردی باید بیشتر وقت بگذارید. همچنین امتیاز شما نشان می دهد به کدام موارد باید بیشتر توجه کنید. می توانید از نظر دیگران هم نسبت به خود برای پرکردن این شکل استفاده نمائید تا قضاوت های بیشتری را داشته باشید.
برای شناخت میزان تعادل خود همچنین می توانید از این مسیر استفاده کنید:
1) کارهای روزانه را مشاهده کنید (خود ارزیابی)
سعی کنید کارهای خود را یادداشت کنید تا بتوانید در پایان روز خود را ارزیابی کنید. این کار به شما کمک می کند دریابید وقت خود را در محیط کار چگونه می گذرانید. مثلاً متوجه 
می شوید زمان زیادی را بر روی کارهایی که خیلی مهم نبوده اند، صرف کرده اید. یا در یک حلقه ی بدون خروجی بوده اید. با محدود کردن چنین کارهایی فرصت بیشتر برای پرداختن به کارهای مثبت دیگر دارید. لیست اولویت کاری داشته باشید که به ترتیب کارهای مهم شما را یادآوری می کند. 
2) دامنه ی مثبت کارتان را  افزایش دهید
هرچه مزاحمت ها و پراکندگی ها را کاهش دهید تمرکزتان بیشتر و زمان کارتان کوتاهتر است، از انجام کارتان راضی هستید که این امر به نوبه خود باعث ایجاد رابطه مثبت بین شما و کارتان می شود. برای این کار هر روز برنامه ی ساده ای با زمان مشخص تنظیم کنید.
3) انعطاف داشته باشید
شرایط کار و رفتارکاری خود را منعطف کنید. انعطاف داشتن در موارد پیش بینی نشده نظیر پیش آمدن شرایط جدید، اختلاف نظر با دیگران و... کمک می کند بدون تنش کار خود را پیش ببرید و از آسیب های روحی در امان بمانید. انتظارِ بی نقص انجام شدن کارهایتان، فقط باعث خستگی و بی میلی شما در انجام کارهایتان می شود. 
4) محیط را برای خود دلپذیر کنید 
کاری که به شما واگذار شده است، از قبل برنامه ریزی شده و باید انجام شود. اما برای انجام آن شما می توانید با ابتکار، این کار را طوری انجام دهید که عاشق آن شوید و ساعت ها را سریع بگذرانید و با احساس مثبت و شادی محیط کار خود را ترک کنید و تمام روز خود را به خوبی بگذرانید. محیط کار خود را شاد،‌ مثبت و پاکیزه نگاه دارید. برای این کار می توانید از مدل پرما استفاده کنید: 
https://www.mindtools.com/pages/article/perma.htm
5) برای خودتان وقت بگذارید
از چرخه زندگی استفاده کنید تا نقش خود را در زندگی دریابید.لازم است شرایط تعادلی خود را ارزیابی کرده و برای هر آیتم مهم وقت بگذارید. در این چرخه حتما زمانی برای خودتان اختصاص دهید. زمانی که به ارتقا شما و برآوردن نیازهای شما برمی گردد.
پس از رسم چرخه، تعادل کاری خود را محک بزنید و با برنامه ریزی و مشورت با افراد موفق در زمینه های مختلف سعی در بالا بردن تعادل در حوزه ی کار (یازندگی) خود شوید. خواهید دید خیلی زود احساس رضایت بیشتری از زندگی خواهید داشت.


 
منابع:
1. https://www.mindtools.com/pages/article/work-life-balance.htm#np
2. www.mindtools.com/rs/LifeWheel
پیام ها:

loader
لینک های تصویری