پیک خبری 11، زمستان در آئینه خبر

1396/04/18 تعداد بازدید: 4050
print
پیک خبری 11، زمستان در آئینه خبر

 دیدار مهندس کره‌ای معاون محترم وزیر و رئیس سازمان زمین‌شناسی کشور با مهندس رشیدیان استاندار محترم خراسان رضوی 

توسط: جعفر رکنی              (18/11/95)
مهندس کره ای معاون محترم وزیر و رئیس سازمان زمین شناسی کشور در استانداری خراسان رضوی با مهندس رشیدیان استاندار محترم خراسان رضوی دیدار کرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق در این جلسه‌‌، گزارشی از فعالیت‌های سازمان زمین‌شناسی کشور در راستای پتانسیل یابی منابع آب کارستی در کشور و استان خراسان رضوی ارائه شد. همچنین مهندس کره ای به تشریح فعالیت‌های سازمان زمین شناسی کشور در عرصه های زمین شناسی و فعالیت‌های اکتشافی پرداخت. مهندس رشیدیان هم ضمن تقدیر از فعالیت‌های سازمان زمین شناسی در پتانسیل‌یابی منابع آب کارستی مشکل کمبود آب در استان خراسان رضوی وشهر مقدس مشهد را یادآور شد وخدمت در این راستا را خدمت به تمام ملت ایران دانست.
در این جلسه دکتر مرسلی مجری فنی پروژه آب‌های کارستی سازمان زمین شناسی سایت مشهد – کلات را که در اوایل سال مطالعات صحرایی و هیدرو ژئولوژی جهت منابع اب آن انجام شده دارای پتانسیل بالایی دانست که با توجه به ظرفیت بالای منابع اب کارستی ومشکل شدید آب در مناطق شمال شرق کشور به عنوان پایلوت جهت استفاده از روش های نوین ژئوفیزیکی در دستور کار قرار گرفته است که این مطالعات تحول بزرگی در مطالعات آب‌های کارستی و ژئوفیزیکی کشور ایجاد خواهد کرد.
مرسلی خاطر نشان کرد در صورت اجرای موفق این طرح درمنطقه شمال شرق کشور و ارتفاعات هزار مسجد بخش قابل توجهی از آب شرب مشهد را تأمین خواهد کرد و اجرای این طرح و برداشت آب از آبخوان‌های کارستی این ناحیه از فرار آب زیرزمینی ایران به ترکمنستان نیز جلوگیری خوهد نمود. در این جلسه دکتر طاهری با اشاره به سوابق حضور سازمان‌ها زمین شناسی سایر کشورها در زمین شناسی منابع آب حضور سازمان را مسبوق به سابقه بسیار اثربخش ارزیابی نمود.

یازدهمین همایش انجمن دیرینه شناسی ایران در شهرستان طبس برگزار شد. 
توسط: مریم حسینیون             (17و18/12/95)
این همایش که به میزبانی دانشگاه پیام نور طبس برگزار شد در ساعت 9 صبح در سالن اجتماعات این دانشگاه آغاز گردید. در مراسم افتتاحیه دبیر اجرایی همایش خانم دکتر وصال یحیی شیبانی، معاون استاندار و فرماندار ویژه طبس آقای طلائی مقدم و نماینده مردم طبس، فردوس و بشرویه و سرایان دکتر امیرحسنخانی و رئیس انجمن دیرینه شناسی ایران آقای دکتر عاشوری به ایراد سخنرانی پرداختند. سپس مقالات انجمن دیرینه شناسی در قالب 35 سخنرانی و 35 پوستر ارائه شد و در پایان روز 17 اسفند مراسم اختتامیه در محل باغ گلشن طبس برگزار شد. علاوه بر این از رویدادهای مهم همزمان با این همایش افتتاح موزه میراث زمین طبس پس از خاتمه مراسم و بازدید علمی از مناطق دهانه کلوت، دره سردر که شامل سازندهای درنجال و کاشانه و شیرگشت می‌باشد انجام شد و در عصر همان روز بازدید ژئوتوریسمی از منطقه آب گرم مرتضی علی در دستور کار قرار گرفت. در پایان جناب آقای دکتر قاسمی نژاد به نمایندگی از شرکت کنندگان از مسئولین و برگزار کنندگان این همایش تقدیر و تشکر به عمل آوردند.

وضعیت فرونشست زمین در استان خراسان رضوی
توسط: هادی شریفی
با توجه به خشکسالی‌های متوالی در یک ده اخیر در بخش وسیعی از کشور و برداشت بی رویه از سفره‌های آب زیرزمینی، پدیده فرونشست زمین در بسیاری از دشت‌های حاصل‌خیز اتفاق افتاده است. این برداشت‌های بی رویه‌ سبب شده است که مشکلات جانبی به مسئله بحران آب اضافه شوند که امروزه خود به صورت مشکلات اساس بروز نموده است و نه تنها بحران آب را جدی تر کرده اند، بلکه پیامد های منفی دیگری را نیز در پی داشته‌اند. از جمله این مشکلات، مسئله‌ی فرونشست دشت‌ها است که اگر از همین امروز به فکر چاره برای آن نباشیم، به زودی از سایر بلایای طبیعی، سبقت می‌گیرد و ما را با پدیده‌ای روبرو می‌کند که شاید هرگز به آن فکر نکرده‌ایم، خشک شدن زمین‌های حاصل خیز، ایجاد شکست در ساختمان‌ها، پل‌ها، راه‌های ارتباطی و سایر سازه‌ها، ایجاد فرو چاله‌ها و... از عواقب فرونشست دشت‌ها است. سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، بررسی گسترده‌ای را در این زمینه در منطقه دشت مشهد و نیشابور از پاییز ۱۳۸۵ آغاز کرده، لیکن با عدم تخصیص اعتبار لازم در سال‌های اخیر مطالعات انجام شده به سرانجام نرسیده است. در مدت مذکور مرکز زمین‌شناسی شمال شرق همکاری نزدیکی در اجرای این پروژه مهم و زیربنایی داشته است.
استان خراسان رضوی با داشتن 37 دشت حاصل‌خیز جزء بزرگترین منابع آبی و کشاورزی کشور محسوب می‌گردد. در حال حاضر بنا به گزارشات رسیده و بازدیدهای میدانی 5 دشت نیشابور، بردسکن، خواف، سبزوار و مشهد در شرایط بحرانی قرار دارند. از میان این 5 دشت دشت نیشابور و خواف دارای عوارض سطحی شامل شکاف‌های کیلومتری با بازشدگی متوسط 10 تا 50 سانتی‌متری با عمق متوسط 1 تا 3 متر و فروچاله‌هایی با عمق متوسط 1 تا 5/2 متری می‌باشند که به شدت در حال گسترش است. آسیب دیدگی سازه‌های حیاتی مانند راه‌های مواصلاتی پرتردد، خطوط ریلی و خطوط انتقال گاز، نفت، برق و مخابرات به دلیل گستردگی گسترش نشست‌ها در دشت‌های مذکور دغدغه اصلی مسئولین استان شده است. بزرگترین خسارت نشست دشت‌ها که شاید به چشم نیاید، از بین‌رفتن سفره‌های آب زیرزمینی است که روز به روز با نشست بیشتر زمین و از بین رفتن تخلخل مفید ذرات خاک، ظرفیت ذخیره‌سازی آب در آن‌ها رو به کاهش است.
به منظور بررسی وضعیت نشست هر یک از دشت‌های بحرانی استان، اداره کل زمین‌شناسی منطقه شمال شرق در مدت ۲ سال تعداد ۸ گزارش‌کامل شامل اطلاعات وضعیت چاه‌های بهره‌برداری آب، تغییرات سطح آب، کسری مخزن، وضعیت قنوات، موقعیت و ابعاد دقیق ترک‌ها و فروچاله‌ها، نقشه دقیق موقعیت مراکز جمعیتی و زیرساخت‌های حیاتی را تهیه و در اختیار مسئولین قرار داده است.
به منظور بررسی علمی و کاربردی پدیده فرونشست، طرحی با عنوان پایش فرونشست با تلفیق دو روش داده‌های راداری و شبکه GPS توسط ادره کل زمین‌شناسی منطقه شمال شرق تهیه و ارائه گردید. در این طرح هدف نهایی ارائه میزان دقیق نرخ نشست در سطح دشت‌های استان و نقشه پهنه‌بندی جهت شناسایی مناطق بحرانی و ارائه راه‌کارهای پیشگیرانه است، هدف دیگر آن تهیه نقشه ‌راه جهت‌توسعه طرح‌های زیربنایی‌جدید در دشت‌های مذکور دربستری با ضریب امنیت بالاتراست.
متاسفانه با وجود هشدارهای داده شده در گزارشات و جلسات متعدد ستاد بحران و کارگروه‌های مرتبط در استان، علیرغم تایید ضرورت انجام مطالعات جامع در زمینه فرونشست توسط مسئولین استانی، هیچ‌گونه اعتبار حداقلی در زمینه انجام طرح پایش فرونشست تخصیص نیافته است.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که شروع مطالعات جامع و کاربردی در زمینه پایش فرونشست امری اجتناب‌ ناپذیر بوده و تعلل در انجام اقدامات پیشگیرانه سبب خسارات جبران ناپذیر و وسیع خواهد شد که مهم‌ترین آن از دست رفتن سفره‌های آب زیرزمینی خواهد بود.
 
موزه علوم زمین موفق به دریافت مجوز فعالیت برای سه ساله آینده شد.
توسط: نسترن شجاعی کاوه                     (12/10/95)
همانگونه که در پیک خبری فصل بهار آمد، اداره کل موزه‌های کشور مجوز فعالیت موزه ها را در سه مرحله صادر می نماید.  مرحله اول پس از تائید طرح های توجیهی و محتوایی ارائه شده از سوی متقاضی برای مدت شش ماه صادر می گردد. پس از آن با توجه به فعالیت‌های توسعه‌ای و گزارشات اعلام شده، به مدت سه سال و در صورت موفقیت در پیشبرد امور و فعالیت های موزه در این مدت، مجوز فعالیت‌های مستمر و دائمی موزه صادر خواهد شد. پس از گذشت شش ماه از صدور مجوز اولیه فعالیت موزه علوم زمین و ارائه مستندات مربوط به فعالیت‌های این موزه و موفقیت‌هایی که کسب نموده است، مجوز فعالیت برای مرحله دوم (سه سال) از طرف اداره کل موزه‌های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، صادر شده است. با آرزوی بهروزی و موفقیت همکاران، امید است که پس از گذر از این مدت و گزارش فعالیت‌های انجام شده، موفق به کسب مجوز فعالیت‌های دائمی شوند.
 
برگزاری جلسه ستاد مدیریت توزیع و تامین آب استان خراسان رضوی با حضور سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور و اداره کل منطقه شمال شرق
توسط: جعفر رکنی  (20/11/95)
جلسه ستاد مدیریت توزیع و تامین آب استان خراسان رضوی با حضور نمایندگانی از سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور و اداره کل منطقه شمال شرق برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منطقه شمال شرق جلسه ستاد مدیریت توزیع و تامین آب استان خراسان رضوی با حضور نمایندگانی از سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، استانداری خراسان رضوی، سازمان برنامه و بودجه استان، و شرکت آبفای استان و شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در محل دفتر کار مهندس مقدوری معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری برگزار شد .
در این جلسه آقای دکتر نجفی نماینده سازمان زمین شناسی در خصوص بررسی تامین آب قابل استحصال از ذخایر کارستی کوههای هزار مسجد مواردی را مطرح کرد ایشان همچنین یادآور شد یکی از ویژگی های کشور ما نسبت به سایر کشورها وجود منابع آبی کارستی است و در واقع ایران به همراه کشورهای چین، ترکیه و آمریکا از پر پتانسیل ترین کشورها در منابع آبی کارستی هستند. با توجه به وضعیت نامناسب منابع زیرزمینی و اینکه متوسط میزان افت سالیانه دشت های کشور 76/0 متر است و همچنین با عنایت به بحران آبی در کشور، موضوع فرونشست ها و.... می بایست هم برنامه‌های مدیریت مصرف را اعمال کنیم و هم به منابع آبی جدید توجه کنیم . ایشان تصریح نمود با توجه به کیفیت بالای این منابع آبی و استراتژیک بودن آنها ، این منابع می بایست صرفاَ در شرب به مصرف برسند. ایشان عنوان نمود موضوع مطالعات منابع آبی کارستی توسط سازمان زمین شناسی در حضور جناب آقای دکتر جهانگیری معاون اول محترم ریاست جمهوری مطرح و سپس در شورای عالی آب نیز مطرح گردیده و پیرو آن نقشه اولویت بندی پتانسیل آبهای کارستی در سازمان زمین شناسی کشور تهیه شده و اولین مطالعات مربوط به این منابع نیز در استان خراسان رضوی تهیه گردیده است. 
در این جلسه مقرر شد در خصوص نحوه تامین اعتبارات مورد نیاز سازمان برنامه و بودجه استان وسازمان زمین شناسی واکتشافات معدنی کشور بررسی لازم را انجام و پیشنهادات در جلسه بعدی ارائه گردد. در همین رابطه نمایندگانی از طرف سازمان زمین شناسی و سازمان آب منطقه‌ای استان تعیین شدند تا در این خصوص اقدامات لازم را انجام و پیگیری لازم صورت پذیرد. 
لازم به ذکر است دعوت از نمایندگان سازمان زمین شناسی در جلسه این ستاد پس از دیدار آقای مهندس کره ای رئیس محترم سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با استاندار محترم خراسان رضوی و ارائه فعالیت های سازمان زمین شناسی در خصوص شناسایی منابع آب کارستی در استان خراسان رضوی انجام گرفته است.

اعلام آمادگی اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق جهت توسعه فعالیت های اکتشافی در استان خراسان جنوبی 
توسط: جعفر رکنی  (24/12/95)
به گزارش روابط عمومی اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق، در دیدار دکتر طاهری، مدیر کل و مهندس رکنی، معاون اداره کل منطقه شمال شرق با مهندس آرین، رئیس سازمان برنامه و بودجه استان خراسان جنوبی، بر گسترش فعالیت‌های این اداره کل در استان خراسان جنوبی تاکید شد.
در این دیدار دکتر طاهری ضمن تشریح فعالیت های زمین شناسی و اکتشافی این اداره کل در سال‌های گذشته در استان خراسان جنوبی که منجر به تعیین ذخایر قابل توجهی طلا همچنین سایر عناصر فلزی گردیده، خاطر نشان کرد در صورت تامین منابع مالی، نیروی انسانی مجرب این اداره کل آمادگی کامل جهت تعریف پروژه های اکتشافی در مناطق مستعد استان را دارد و استان خراسان جنوبی بدلیل کمبود منابع آبی بایستی در راستای اکتشافات ذخایر معدنی سرمایه گذاری نماید و با توجه به پتانسیل بالای استان چشم انداز روشنی از فعالیت های اکتشافی را می توان در این منطقه متصور نمود.
مهندس آرین، رئیس سازمان برنامه و بودجه استان خراسان جنوبی نیز ضمن اظهار علاقه مسئولین استان مبنی بر توسعه اکتشافات معدنی، همکاری و هماهنگی اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق با سازمان صنعت، معدن و تجارت استان را در جهت تعریف پروژه‌های اکتشافی خواستار شد.
در همین راستا در جلسه مشترک دکتر طاهری با حضور مهندس طلایی مقدم، معاون محترم استاندار و فرماندار ویژه شهرستان طبس نیز چند پروژه اکتشافی در محدوده شهرستان طبس پیشنهاد شد که مهندس طلایی مقدم نیز با استقبال از پیشنهادات ارائه شده، پتانسیل‌های معدنی این شهرستان را در سند توسعه شهرستان یادآور شد و خواستار فعالیت‌های بیشتر اداره کل زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق در شهرستان طبس شد.
مهندس طلایی مقدم همچنین معرفی جاذبه های ژئومورفوتوریستی شهرستان طبس را در راستای ثبت ژئوپارک ملی و بین المللی در این شهرستان ضروری دانست. وی همچنین راه اندازی موزه میراث زمین طبس را در راستای معرفی مباحث مرتبط با ژئوپارک در طبس موثر دانست و خواستار حمایت‌های علمی سازمان زمین شناسی از موزه میراث زمین طبس شد.

افتتاح‌موزه میراث‌زمین همزمان با یازدهمین همایش انجمن دیرینه‌شناسی ایران درطبس 
توسط: جعفر رکنی     (17/12/95)
به گزارش روابط عمومی اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق، همزمان با برگزاری یازدهمین همایش انجمن دیرینه شناسی ایران در طبس، موزه میراث زمین که با همت و پی گیری تعدادی از متخصصین حوزه علوم زمین و گروه ژئوتوریسم طبس و با مساعدت های مهندس طلایی مقدم، معاونت استاندار و فرماندار ویژه شهرستان طبس، همچنین حمایت های دکتر طاهری، مدیر کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق مقدمات آن فراهم گردیده بود، در محل عمارت تاریخی باغ گلشن افتتاح شد.
در مراسم افتتاح این موزه، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی کشور، همچنین مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی و دکتر طاهری مدیر کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق و خانم مهندس شجاعی، رئیس اداره موزه و مستندات علوم زمین این اداره کل و تعدادی از کارشناسان این اداره کل نیز حضور داشتند.
فرماندار ویژه طبس از همکاری های دکتر طاهری در راه اندازی این موزه تشکر کرد. همچنین دکتر طاهری با ذکر آماری از موزه های علوم زمین در سایر کشور ها، ایران و منطقه طبس را مستعد راه اندازی موزه های علوم زمین جهت ثبت مستندات علوم زمین و شناسایی علوم زمین به جامعه دانست و برحمایت های علمی از موزه میراث زمین توسط اداره موزه این اداره کل در آینده تاکید کرد.

حضور فعال کارشناسان اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق در سی و پنجمین گردهمایی علوم‌زمین و یازدهمین همایش انجمن دیرینه شناسی ایران
توسط: جعفر رکنی  (1،3/12/95)
به گزارش روابط عمومی اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق، کارشناسان اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق با 8 مقاله در رویکردهای مختلف این گردهمایی حضور فعال داشتند و در سه روز برگزاری این گردهمایی در محل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، مقالات خود را ارائه نموند.
این گردهمایی در رویکردهای اکتشاف، زمین‌شناسی بنیادین، زمین‌ساخت، زمین‌لرزه، لرزه‌شناسی و مهندسی زلزله، زمین‌شناسی دریایی، اقیانوس‌شناسی، رسوب‌شناسی، محیط‌های رسوبی و ژئوفیزیک دریا، زمین‌شناسی زیست محیطی، پزشکی و کشاورزی، ژئومتیکس و ژئوفیزیک هوایی، مخاطرات زمین‌شناختی، زمین‌شناسی مهندسی و آب زمین‌شناسی، کانه‌آرایی و فرآوری مواد معدنی، روش‌های آنالیز دستگاهی در مواد معدنی، میراث زمین شناختی، ژئوتوریسم و غارشناسی، آموزش علوم زمین و نقش پایگاه جامع داده های علوم زمین در جذب سرمایه گذاری و اقتصاد مقاومتی از 1 تا 3 اسفند ماه 1395 برگزار می‌شود.
 
 
کارآموزی، کارورزی و کارپذیری 
ضرورت نظام‌مند شدن
توسط: جعفر رکنی

کارآمد شدن دانشجویان در زمان تحصیل یا پس از فراغت از تحصیل چیزی فراتر از آموخته‌های نظری در دوران تحصیل و حضور در دانشگاه است، انتخاب هدف در دوران کارآموزی و کارپذیری نتایج مثبتی از همراه شدن علم با عمل را به دنبال خواهد داشت. دوره کارآموزی بدنبال فراهم کردن زمینه های افزایش توانمندی علمی و اجرایی و بهره وری بیشتر از سرمایه انسانی است. 
براساس ارزیابی بانک جهانی که برای ۱۹۲ کشور صورت گرفته است مشخص گردیده که سرمایه‌های تولیدی ۱۶٪، سرمایه‌های طبیعی ۲۰٪ و سرمایه‌های انسانی ۶۴٪ کل ثروت این کشورها را تشکیل می‌دهد نسبت سرمایه‌ای انسانی در کشورهای مختلف متفاوت است بطوری‌که برای کشورهای پیشتاز صنعتی به حدود ۸۰٪ کل ثروت آنها بالغ می شود. در حالی که کشور ما ایران این نسبت تقلیل یافته و درجه عمده را ثروت‌های طبیعی تشکیل می‌دهد.
کارآموزی، کارپذیری و کارورزی اصطلاحات متفاوتی می‌باشند که حسب مورد برای دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های دانشگاهی در نظرگرفته می شود و همگی هدف واحدی را دنبال می‌کنند که به باور ما عبارت است از کسب مهارت و تجربه و به مرحله عمل رساندن اندوخته‌های  نظری آموزه‌های دانشگاهی می‌باشد. 
این دوره ها امکان و فرصتی است برای دانشجویان و فارغ التحصیلان تا با محیط های کاری آشنا شده و مقدمه ای برای کارآفرینی در آینده باشد. در این دوره ها افراد می‌توانند توانایی های خود را محک زده و نقاط قوت و ضعف خود را نیز شناسایی نمایند. 
در این راستا اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق که در زمینه‌های مختلف آموزشی و پژوهشی و نشست های تخصصی، کارگاه‌های آموزشی و همایش علمی تجربه های لازم را در کارنامه خود دارد، از جمله برگزاری موفق کارگاه آموزشی کارشناسان وزارت معادن و پترولیوم افغانستان در بهمن ماه ۹۴ و همچنین دوره کارآموزی جهت دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک کابل در سال 95 و همچنین پذیرش کارآموزان دانشگاه‌های مختلف در سال‌های متمادی تجربه موفقی از برگزاری این دوره ها داشته است لیکن ایجاد یک ساز و کار سیستمی می تواند نتایج مثبت تری از این دوره‌ها را برای دانشجویان و فارغ التحصیلان بدنبال داشته باشد، لذا با توجه به مصوبه شورای برنامه ریزی  و هماهنگی امور این اداره کل، تدوین یک آئین‌نامه جهت پذیرش و راهبری داوطلبان بر عهده معاونت اجرایی این اداره کل نهاده شد که پس از تدوین و تصویب شورا مقرر شد این آئین‌نامه پس از اجرای آزمایشی و احصاء نارسایی‌های احتمالی مراحل اجرایی را طی نماید.
 
دفاعیه دکتری
همکار محترم: جناب آقای دکتر ناصر نعیمی قصابیان
بدینوسیله دفاع موفقیت آمیز شما از رساله دکتری‌ با عنوان "الگوی دگرریختی برخوردی حاصل از تقاطع ساختارهای متقاطع در شمال پهنه لوت" با رتبه عالی (20) را خدمت جنابعالی تبریک عرض نموده و برایتان آرزوی توفیق روزافزون داریم. امید که در تمام مراحل کار و زندگی‌تان همواره موفق و سربلند باشید. هیئت تحریریه پیک خبری

 

تصاویر مرتبط:
پیام ها:

loader
لینک های تصویری