پیک خبری 8، دستاورد علمی

1396/03/31 تعداد بازدید: 3137
print
پیک خبری 8، دستاورد علمی

از شماره 5، پیک خبری اقدام به معرفی فعالیت های شاخص این اداره کل و ارائه بخشی از دستاوردهای علمی نموده است. وجه انتخاب این دستاوردها کاربردی بودن و تأثیر آن ها در معرفی توانمندی سازمان و یا اهمیت علمی آن ها خواهد بود.


حضور فعال کارشناسان اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق در دهمین همایش انجمن دیرینه شناسی

تهیه کننده: محبوبه پرورش

انجمن دیرینه شناسی ایران، هر سال به منظور ارائه جدیدترین دستاوردهای علمی- پژوهشی محققین و متخصصین این رشته اقدام به برگزاری همایش سالانه می نماید. دهمین همایش انجمن دیرینه شناسی، با مشارکت دانشگاه فرهنگیان، حضور متخصصان این رشته و نیز حضور فعال کارشناسان اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق در روز چهارشنبه، پنجم خرداد ماه در اردوگاه شهید رجایی باغرود نیشابور برگزار شد. این همایش که با همکاری و حمایت دانشگاه فرهنگیان نیشابور برگزار و آقای دکتر احمد رئوفیان، به عنوان رئیس این دانشگاه و دبیر اجرایی همایش، راهبری آن را به عهده داشتند. بالغ بر 250 مقاله از سراسر کشور به دبیر خانه همایش ارسال که پس از داوری، 70 مقاله انتخاب و به صورت سخنرانی و پوستر در همایش ارائه شد. آقای دکتر جعفر طاهری و آقای دکتر آبرادات مافی نیز در این همایش ارائه مقاله داشتند. لازم به ذکر است دبیرخانه این انجمن در دانشگاه فردوسی مشهد دایر است و طی سال‌های گذشته همایش دیرینه شناسی درمشهد، اصفهان، زنجان، تهران، کرمان و ارس برگزار شده است و در نظر است همایش سال آینده در طبس برگزار شود.

آقای دکتر آبرادات مافی، کارشناس زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق با ارائه سخنرانی با عنوان "داینوسیست‌های کوریت سازند دلیچای در پهنه ساختاری بینالود"، اهمیت این گونه ها را در مطالعات دیرینه شناسی مطرح نمودند. داینوسیست های کوریت به لحاظ داشتن اشکال مورفولوژیک مشخص و نمونه های کمیاب از مهم‌ترین گونه های داینوسیسی هستند که وجود آن ها در هر منطقه حاکی از افزایش عمق محیط رسوبی است. این مهم در توالی های پنج گانه سازند دلیچای مورد بررسی قرار گرفت و در این مطالعه به باور نگارنده مشخص گردید که در برش فریزی واقع در شرق بینالود شرایط محیطی به لحاظ وجود داینوسیست‌های کوریت مهیا نبوده است و بیانگر کم عمق بودن نسبی محیط رسوبی سازند دلیچای در این منطقه می باشد. افزایش تعداد گونه های کوریت و تنوع آن ها در نواحی باختری از زمان باتونین نشان دهنده افزایش عمق محیط رسوبی است.

بایوزوناسیون توالی های ژوراسیک میانی- کرتاسه زیرین در غرب شهرستان بردسکن بر مبنای نانوفسیل ها، جلبک های آهکی و روزن بران کف زی، از دیگر مقالات ارائه شده در این همایش بصورت سخنرانی بود که آقای دکتر طاهری با همکاری خانم مجتهدین و آقای طاهرپور آن را تهیه و توسط خانم مجتهدین ارائه گردید. در این مقاله نویسندگان تفاوت های بارز رسوبات ژوراسیک در این منطقه را به لحاظ ویژگی های سنگ چینه‌ای و نیز از نظر زمان آغاز و پایان رسوب‌گذاری نسبت به توالی‌های متداول رسوبات ژوراسیک در ایران مرکزی و شمال ایران مورد بررسی قرار دادند. ضخامت تقریبی 530 متر در این کار پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس ویژگی‌های سنگ چینه ای برش مورد بررسی، تعداد 5 عضو شناسایی و نقسیم بندی گردید و برای نخستین بار نانوفسیل های این واحد مطالعه و معرفی شده است.

 

 

ارائه سخنرانی در همایش انجمن دیرینه شناسی

 

حضور در سمینار گوهرشناسی، فرآوری، سنتز و تجاری سازی سنگ های قیمتی 

تهیه کننده: محبوبه پرورش

سمینار گوهرشناسی توسط مرکز تحقیقات پیشرفته گوهرشناسی دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری کالج دانشکده علوم در روز پنجشنبه، ششم خرداد ماه برگزارگردید. آقای دکتر طاهری،  مدیر کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق به همراه آقای مهندس زارع صفت، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی و  دکترعلی مقیمی، رئیس دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد، در مراسم افتتاحیه این سمینار، ایراد سخنرانی نمودند.

در این سمینار آقای دکتر جعفر طاهری به عنوان سخنران مدعو، ضمن ارائه گزارش عملکرد سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در زمینه اکتشاف و معرفی سنگ‌های قیمتی کشور، ضرورت‌ها و راهکارهای مرتبط با این مهم را برشمردند. ایشان به حرکت هماهنگ و منسجم دستگاه های اجرایی استان در رابطه با شهر جهانی سنگ به عنوان یک پتانسیل بالقوه در منطقه شمال شرق اشاره کردند. 

سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در این راستا، مطالعات اکتشافی سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی را در 14 استان کشور انجام داده است و 4 استان در حال حاضر در دست مطالعه است. با توجه به این مطالعات که نتایج آن توسط آقای دکتر طاهری ارائه گردید، کشور به لحاظ منابع معدنی سنگ های قیمتی جایگاه ویژه ای دارد. در استان خراسان رضوی و جنوبی تنوع بسیار خوبی از انواع سنگ‌های قیمتی معرفی شده است که در این رابطه می‌توان به منابع کروندم، سافیر، آکوآمارین، فیروزه، گارنت، تورمالین، در کوهی، آمیتیست، کوارتز دودی و... اشاره کرد.

 

آقای دکتر طاهری، در پایان ضمن ارائه و تبیین رویکردهایی که می‌تواند بر تجاری سازی سنگ‌های قیمتی، بر هم افزایی کلیه نهادهای مرتبط به عنوان راهکار مؤثر در رفع مشکلات موجود تأکید کردند.

پیام ها:

loader
لینک های تصویری